Selectați Pagina

”Antrenamentele realizate în casă sunt pentru păstrarea unui stil de viață sănătos”

”Antrenamentele realizate în casă sunt pentru păstrarea unui stil de viață sănătos”

De mai bine de o lună, activitatea sportivă s-a oprit total din cauza amenințării globale a noului coronavirus, iar perspectivele pentru reluarea ei sunt destul de sumbre. În România, doar campionatul național de volei s-a încheiat definitiv, în rest toate campionatele așteaptă o decizie din partea federațiilor respective pentru repornirea sezonului.

În aceste condiții, cei mai afectați sunt sportivii, care și-au ieșit total din formă. Cum antrenamentele de grup sunt interzise prin ordonanțele militare date cu ocazia Stării de urgență, iar sălile de sport sunt și ele închise, sportivii profesioniști au încercat în această perioadă să găsească modalități de întreținere a tonusului muscular. Cei mai mulți au găsit varianta de a se antrena în sufragerie, balcon sau în curțile caselor, dar specialiștii spun că o asemenea activitate nu are legătură cu sportul profesionist, ci doar cu păstrarea unui stil de viață sănătos.

Andrei Costea, fost kinetoterapeut al echipei de handbal a CS Dacia Mioveni, actualmente la Belor Galați, spune că ”Fiecare antrenament are utilitatea sa, dar niciodată nu poate fi comparat un antrenament realizat pe un stadion, într-o sala de sport sau fitness, cu unul făcut în sufragerie. Antrenamentele realizate în casă sunt pentru păstrarea unui stil de viață sănătos, menținerea tonusului muscular, marea majoritate a exercițiilor realizându-se cu propria greutate. Fiind totuși o perioadă de criză, în care majoritatea sălilor sunt închise, orice mișcare, fie ea și în casă este binevenită. În acest fel îți ajuți organismul să se adapteze mult mai ușor la efort, odată cu revenirea la antrenamentele obișnuite și în competiții”.

Mai mult, antrenamentele desfășurate fără supravegherea unui preparator fizic cresc riscul unei accidentări a sportivului.

O săptămână de pauză înseamnă 50% pierdere a capacității fizice
Cum antrenamentele de grup au fost întrerupte de mai bine de o lună, am fost curioși să aflăm cât au avut de pierdut sportivii în această perioadă de repaus. ”Este suficient să faci o pauză de sport de numai o săptămână pentru a ajunge să pierzi chiar și 50% din beneficiile pe care le-ai dobândit cu atâta trudă prin exerciţii fizice; unele efecte ale inactivităţii fizice devin sesizabile după circa una-două săptămâni de repaus”, mai spune Costea, care atrage atenția că după o lună de pauză, un sportiv poate pierde absolut tot ce a acumulat, ajungând la zero capacitate fizică!

Cu toate acestea, sunt benefice și pauzele, pentru a da răgaz organismului să se refacă: ”Perioadele de repaus în sport au însă beneficiile lor, chiar dacă, într-un fel sau altul condiţia ta fizică va fi ușor deteriorată. De exemplu, sportivii de performanţă își iau intervale de pauză de la sport. Știinţa a descoperit că atât chimia creierului, sistemul hormonal, cât și sistemul imunitar sunt compromise în timpul antrenamentelor intense. Pauzele reîntineresc aceste sisteme, fapt ce le permite să se antreneze mai bine, mai consistent și cu mai multă stăruinţă la următorul plan de instruire”, a conchis Andrei Costea.

 

Distribuiţi ştirea!

Despre autor

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamă

Reclamă

Urmărește-ne pe Facebook

Reclamă

Reclamă

Reclamă

Reclamă

Reclamă

Case Pariuri Online

Pariuri Sportive online

Reclamă

Case de pariuri online din Romania

Reclamă

Reclamă

Reclamă

Reclamă

Reclamă

Reclamă

Reclamă

Reclamă

Reclamă

Reclamă

RSS Ştiri gonews.ro

Arhivă știri

Categorii

Reclamă