Totul despre impozitul la pariurile online
Ai retras bani de la pariuri online în 2017? Vezi când trebuie să declari veniturile.
Dacă în acest an ai retras bani dintr-un cont de pariuri online, ești obligat să plătești impozit pariuri 2017. Trebuie să declari veniturile până la data de 25 mai 2018. Nu are niciun sens să te ambiționezi și să ignori legea.
Cunosc mai mulți pariori care nici nu vor să audă de acest impozit. Unii invocă faptul că nu au timp să ajungă la sediul ANAF, iar alții nu sunt de acord cu legislația. Indiferent de motiv, o asemenea atitudine nu poate avea decât un deznodământ: ei vor plăti în cele din urmă impozitul, alături de o amendă care de multe ori e chiar mai mare decât impozitul în sine. În plus, declarația se poate trimite și prin poștă, cu confirmare de primire, sau poate fi completată online.
Statul știe oricum de aceste venituri
La finalul lui 2017, operatorii de pariuri online trimit către fisc toate retragerile de peste an: sumele și numele celor care le-au retras, cu datele de identificare (CNP). Așadar, dacă tu nu declari veniturile, nu e ca și cum Statul nu ar ști de ele. Știe.
Pentru a evita amenda, în perioada 1 ianuarie 2018 – 25 mai 2018, trebuie să depui la administrația fiscală de care aparții Formularul 200. Cum progresul tehnologic a ajuns, în sfârșit, și la ANAF, acest formular se poate depune și online, prin intermediul Spațiului Virtual Privat. Bine, pentru a obține parola contului personal tot trebuie să te deplasezi la administrația fiscală, dar aceasta este altă discuție. Te deplasezi o dată, dar apoi ai scăpat de drumurile până acolo.
Declarația se completează foarte simplu. Sunt de parcurs câțiva pași:
- Pe prima pagină, în chenarul rezervat anului, trebuie să scrii 2017
- Tot pe prima pagină, la secțiunea I, trebuie să completezi numele, inițiala tatălui, CNP-ul, adresa și datele de contact (telefon, email și, eventual, fax).
- În secțiunea a II-a, referitoare la veniturile realizate, pe surse și pe categorii de venit, la punctul 1, alege 1.3 – Venituri din jocuri de noroc. La punctul 2, alege Venit real. Apoi, la punctul 10, trebuie să treci denumirea organizatorului jocului de noroc. La punctul 11, codul de identificare fiscală al organizatorului jocului de noroc. Aceste din urmă două informații ar trebui să le primești de la operatorul de unde ai retras banii.
- Urmează completarea câmpurilor 1 și 3 din secțiunea Venit net/ Câștig net anual. Acolo treci suma retrasă.
Dacă ai mai multe retrageri, să spunem 10, vei completat zece Declarații 200 în format printat, câte una pentru fiecare sumă retrasă. În cazul în care completezi declarația online, poți trimite o singură declarație și pentru 20 de sume retrase, în cazul în care ai retras de la un singur operator. Altfel, trebuie să completezi declarația pentru fiecare operator în parte.
Pragurile de impozitare
Sumele pe care ar trebui să le plătești nu trebuie să te îngrijoreze. Sunt trei praguri de impozite:
- până la 66.750 RON – 1% din suma retrasă
- între 66.751 RON şi 445.000 RON – 667.5 RON plus 16% pentru ce depăşeşte suma de 66.750 RON
- peste 445.000 RON – 61.187.5 plus 25% pentru ce depăşeşte suma de 445.000 RON
Aceste praguri se referă la fiecare retragere în parte, nu la totalul retragerilor dintr-un an. Dacă retragi o dată 10.000 RON, o dată 30.000 RON și altă dată 40.000 RON, atunci vei avea de plătit 100 + 300 + 400, adică 800 RON. Nu e mult, la un venit de 80.000 de RON. E greu de imaginat că va retrage cineva 70.000 RON dintr-o dată, când ar putea împărți suma în 35.000 + 35.000.
Dacă ești plecat din țară, poți descărca formularul direct de pe site-ul ANAF și îl poți depune prin poștă sau online. Cu plata este la fel de simplu: poți trimite banii de oriunde te-ai afla, direct prin Internet Banking.