Select Page

Laura Zimica, psiholog sportiv: „Mentalul face diferența în competiții”

Laura Zimica, psiholog sportiv: „Mentalul face diferența în competiții”
Distribuiţi ştirea!

În lumea competitivă a sportului de performanță, pregătirea fizică și tehnică sunt esențiale, însă adesea factorul decisiv este mentalul. Emoțiile, încrederea în sine, capacitatea de concentrare – toate acestea joacă un rol crucial în atingerea succesului.

Am stat de vorbă cu  Laura Zimica, psiholog sportiv originar din Piteşti,  cu o vastă experiență în baschetul polonez, pentru a afla mai multe despre importanța pregătirii mentale în sport. Laura ne-a împărtășit din experiența sa, ne-a vorbit despre provocările cu care se confruntă sportivii și ne-a explicat cum îi poate ajuta un psiholog sportiv să-și atingă potențialul maxim.

Vă invităm să descoperiți o perspectivă fascinantă asupra lumii sportului de performanță, dincolo de terenul de joc.

AS: Spune-ne câteva cuvinte despre tine, pentru cei care nu te știu.

   Îmi este cam greu să spun doar câteva lucruri despre mine pentru că de obicei lucrurile astea îmi iau foarte mult timp. Dar pe scurt, sunt Laura, sunt psiholog sportiv cu mulți ani de experiență în baschetul polonez, sunt pasionată de sport și militez pentru dezvoltarea sportului românesc, dar și pentru sănătatea mentală a sportivilor.

AS: Ți-a plăcut sportul dintotdeauna?

   Da, sportul mi-a plăcut de mică. Tata, căruia îi mulțumesc mult pe această cale, a avut grijă să practic mai multe sporturi. Am practicat tenis, badminton, dar și handbal (la care eram foarte bună). De la 15 ani a început să mă pasioneze baschetul și această pasiune a rămas și după aproape 30 de ani.

AS: Se poate spune că perioada petrecută în Polonia te-a introdus cu adevărat în lumea sportului?

   Da, exact. Acolo psihologia sportivă este considerată foarte importantă. Există specializări în psihologie sportivă în cadrul facultății, nu doar cursuri. Iar fiecare club are nevoie de un psiholog sportiv, și cam toate cluburile au. Acolo am început să colaborez cu cluburi sportive din 2005, cluburi ca Polpharma Starogard, Prokom Trefl Sopot și WKS Slask, care este și clubul meu de suflet.

AS: Spune-ne câte ceva despre cât de folositor e un psiholog sportiv.

   A fi sportiv de performanță nu este chiar așa ușor pe cât pare. Mai ales în ziua de azi, cu social media, presiunea este și mai mare. Mulți sunt neînțeleși și presiunea pe care o simt pune stăpânire pe ei într-o așa mare măsură, că nu mai sunt în stare să dea tot ce pot. Noi avem o comparație cu care încercăm să explicăm cât de important este un psiholog sportiv. Comparăm sportivul cu o masă, masa având patru picioare – unul pentru dezvoltarea tehnică, altul pentru cea tactică, al treilea pentru motricitate și al patrulea pentru mental. Dacă focusul este doar pe cele trei piciorușe ale mesei, iar de al patrulea nu ne ocupăm deloc, masa nu are stabilitate și cade. În competiții, din punct de vedere fizic, ambii adversari sunt la fel de bine pregătiți, de aceea de cele mai multe ori mentalul face diferența. La un psiholog sportiv învață tehnici de gestionare a emoțiilor, creștere a încrederii în sine și multe altele.

AS: Ești angrenată într-un proiect în țară. Ce așteptări ai?

  Fac parte din echipa GO Scholarship, un proiect minunat cu oameni excepționali care vor să îmbunătățească sportul românesc. Viziunea lui Virgil mi-a plăcut de la început și îmi doresc ca alături de el să cresc și să aduc un mic aport în sportul românesc. Tinerii sportivi au nevoie de oameni dedicați care să îi ajute să ajungă cât mai sus. Și asta își propune GO!

About The Author

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamă

Urmărește-ne pe Facebook

Reclamă

Reclamă

Reclamă

Reclamă

Case Pariuri Online

Pariuri Sportive online

Reclamă

Case de pariuri online din Romania

Reclamă

Reclamă

Reclamă

Reclamă

Reclamă

Reclamă

Reclamă

Reclamă

Reclamă

Reclamă

Reclamă

Reclamă

RSS Ştiri gonews.ro

Arhivă știri

Categorii

Reclamă