![Jocurile de cărți și arta negocierii](https://arges-sport.ro/wp-content/uploads/2025/01/JS-arges-sport.ro_-150x150.jpg)
Ladislau Boloni, de la Antwerpen: ”Îi îmbrățișez pe piteștenii mei”
![Ladislau Boloni, de la Antwerpen: ”Îi îmbrățișez pe piteștenii mei”](https://arges-sport.ro/wp-content/uploads/2019/12/Boloni2.jpg)
Ladislau Boloni este, la 66 de ani, unul dintre cei mai de succes antrenori români, asta după ce a încheiat o prodigioasă carieră de fotbalist la Steaua și echipa națională a României. Actualmente la formația belgiană de primă ligă Royal Antwerp FC, Boloni are în palmaresul personal un titlu și o cupă câștigate cu Sporting Lisabona, de asemenea un titlu și o cupă cu Standard Liege, un parcurs excelent în Europa League cu PAOK Salonic, dar și un titlu de merit, fiind antrenorul care l-a lansat în fotbalul mare pe Cristiano Ronaldo, unul dintre cei mai mari fotbaliști ai planetei din toate timpurile. De asemenea, o scurtă perioadă de timp a antrenat echipa națională a României cu rezultate destul de bune, demisionând pentru a prelua pe Sporting.
Vă mai amintiți? Antwerpen este ”fratele” lui FC Argeș!
Argeș Sport l-a vizitat la sfârșitul săptămânii trecute pe Ladislau Boloni la actuala sa echipă cu ocazia meciului de campionat pe care Royal Antwerp l-a susținut împotriva lui KAS Eupen. În cazul în care nu vă mai amintiți, cel puțin pe hârtie Royal Antwerp este ”fratele” clubului nostru, FC Argeș! În anul 2004, președintele de atunci, Paul Schiaucu, a semnat în orașul port belgian un contract de colaborare, înfrâțind cele două grupări. Nu știm exact ce s-a întâmplat cu această colaborare, cert este că FC Argeș și-a ținut o perioadă partea sa de înțelegere, trimițând la Antwerpen doi jucători: pe Dragoș Radu și pe Robert Neagoe. Dintre cei doi, doar cel de-al doilea a și jucat pentru ”bufnițe”, în liga a doua belgiană.
Scurt istoric necesar
În vara anului 2017, Royal Antwerp a reușit promovarea în prima ligă după un exil lung în eșalonul secund. Fondat în anul 1880 de un grup de imigranți englezi, Antwerp este unul dintre cele mai vechi cluburi de fotbal din Europa. De 4 ori campioană a Belgiei (ultima oară în urmă cu 62 de ani), echipa din cel mai mare port belgian este finalistă a Cupei Cupelor în 1993. Atunci, pe Wembley, Antwerpenul lui Alex Czerniatinski și Francis Severeyns a pierdut cu 3-1 în fața Parmei lui Ballotta, Brolin, Melli sau Asprilla. A fost cam ultima performanță a roș-albilor înainte de a se pierde în anonimat. Interesant este că în drumul spre finală, Anvers (cum a fost prezentată românilor) a eliminat pe Steaua București după o dublă manșă terminată la egalitate: 0-0 în Belgia și 1-1 pe Ghencea.
Pentru a se asigura că RAFC nu va pica din nou în liga a doua, conducerea clubului a luat hotărârea de a aduce un antrenor experimentat, astfel a descins pe Bosuilstadion Ladislau Boloni. În primul an, Royal Antwerp a ratat ”la mustață” intrarea în play-off (campionatul belgian se desfășoară cam ca Liga 1, primele șase echipe merg în play-off-ul care decide campioana și participantele în cupele europene). În al doilea sezon, 2017-2018, nu numai că pătrunderea în play-off a fost fără emoții, dar Antwerpen a terminat imediat sub podium, pe locul 4, lucru ce i-a permis calificarea în Europa League. Din păcate, echipa antrenată de românul Boloni a ratat de puțin calificarea în grupele competiției, fiind eliminată de AZ Alkmaar după un 1-1 în Olanda și un dezamăgitor 1-4 la Bruxelles (stadionul propriu nu poate găzdui momentan meciuri europene).
Dar în acest al treilea sezon petrecut de Ladislau Boloni (record personal de stabilitate la un club) la Antwerpen, clubul este decis să producă o mare surpriză! În vară l-a împrumutat de la Southampton pe olandezul Hoedt, i-a repatriat pe ex-internaționalii belgieni Kevin Mirallas și Steve Defour, și-a betonat poarta cu internaționalul turc Sinan Bolat, iar împreună cu stranierii Mbokani, Yatabare, Matheus, Buta, Rodriguez, Ze și Refaelov atacă chiar titlul în Belgia! De altfel, după victoria din weekend cu Eupen, Royal Antwerp a urcat pe locul 2 în Jupiler League!
Ladislau Boloni: ”Piteștiul este orașul care mi-a dat câteva persoane dragi”
Boloni este foarte respectat la Antwerpen pentru tot ceea ce a făcut ca echipa să crească în valoare. Tipul serios și calculat pe care îl știm s-a transformat în timpul meciului cu Eupen într-un antrenor vulcanic, care s-a contrat cu arbitrii atunci când s-a simțit nedreptățit, care a dat indicații continuu jucătorilor săi și care a dialogat mai mereu cu colaboratorii de pe bancă. La conferința de presă a vorbit calm, în limba franceză, a răspuns puținelor întrebări venite din partea jurnaliștilor belgieni, după care a fost fericit să dialogheze cu presa din țara sa natală. ”O, bună seara!”, a spus Ladislau Boloni atunci când a auzit limba română, ne-am tras într-un colț și am discutat 5-6 minute, pe îndelete, cu toate că o televiziune belgiană abia aștepta să-l fure pentru un interviu în exclusivitate.
AS – Domnule Boloni, ținând cont că reprezentăm presa din Argeș, ce vă leagă de FC Argeș, de Pitești?
LB – Pentru mine Piteștiul este, în afară de Dobrin, orașul care mi-a dat câteva persoane dragi. În primul rând Halagian, care era un om cu care m-am înțeles foarte bine, Dumnezeu să-l ierte și pe el, și pe Gicu. Indiferent dacă a antrenat pe Steaua sau pe Dinamo, noi știam că inima lui e în Trivale. Pe urmă este Augustin Eduard, fundașul stânga cu care m-am întâlnit la Steaua, apoi un mare jucător cu o mare personalitate este Ilie Bărbulescu, pe care îl iubesc foarte mult și, la fel, Radu II, care a avut neșansa să aibă o concurență puternică la Steaua. În concluzie, Piteștiul ne-a ajutat, m-a ajutat foarte mult pe mine să obțin victoriile pe care le-am obținut cu Steaua. Pe toți aceștia îi îmbrățișez cu drag!
AS – Ce părere aveți despre Dobrin, idolul suporterilor piteșteni și simbolul clubului?
LB – Dobrin a fost un jucător foarte valoros, cu mult peste valoarea fotbalului din acea vreme. Din cât l-am cunoscut eu, el ar fi trebuit să facă mult mai mult pentru el și fotbalul românesc însă, din diferite motive, nu a reușit ca performanțele sale să fie la nivelul pe care noi, toți cei de acasă, l-am fi dorit. Am avut șansa să joc cu el la echipa națională și am avut șansa să fiu coleg cu el de cameră de vreo două ori. Nu era un tip comod nici în viața reală, așa cum nu era nici pe teren, poate și din această cauză talentul său a ieșit la suprafață. Oricum, toți foștii lui colegi avem amintiri frumoase cu el, le păstrăm așa cum sunt și rămâne unul dintre cei mai buni fotbaliști români.
AS – Ca fost selecționer al României, ce șansă îi dați echipei naționale să se califice la EURO 2020?
LB – Fotbalul știți cum este: ca iarba! O tai astăzi, apoi ea renaște. Fotbalul în fiecare săptămână îți dă șansa să demonstrezi cât de bun ești sau să repari dacă nu ai reușit ceea ce ți-ai propus. Cum acest fir de iarbă își ridică mereu capul după ce-l tai, cu acest exemplu trebuie continuat și la echipa națională. Cu optimism și încredere trebuie mers înainte și făcut totul pentru îndeplinirea obiectivului.
AS – Ce sfat le-ați da tinerilor fotbaliști români care sunt transferați la cluburi din străinătate, dar nu reușesc să joace, exemplul celor din Belgia (Hagi, Drăguș, Screciu) sau Olanda (Marin)?
LB – Să muncească! Să-și întărească mai mult și mai mult mentalitatea, fiindcă dacă le lipsește ceva, asta le lipsește: mentalitatea! Fotbalul nu mai este un simplu joc, o plăcere, fotbalul este investiție, este angajament maxim, este rezistență! Toate astea trebuie să le ai pentru a performa, trebuie să te dedici total fotbalului. Iar dacă le lipsește ceva jucătorilor tineri, trebuie să și le cultive toate aceste calități, iar pentru asta trebuie multă muncă.