VAR – tehnologia care a transformat radical fotbalul
Tehnologia Video Assistant Referee (VAR) este principalul factor care a contribuit decisiv la revolutionarea fotbalului modern.
VAR a influentat in mod semnificativ deciziile arbitrale si modul in care se desfasoara meciurile in ultimii ani.
In continuare, iti voi oferi detalii despre tehnologia VAR, cum a transformat fotbalul, care este rolul acesteia si cum de atrage atat laude, cat si critici.
Ce este VAR?
VAR sau Video Assistant Referee este o tehnologie moderna implementata in fotbal, ce ii permite arbitrului central sa remedieze o faza din timpul unui meci, pe care a judecat-o in mod eronat.
La un meci de fotbal, pe langa arbitrul central, arbitrul de rezerva si cei doi tusieri, in camera VAR se mai afla inca un arbitru asistent video si trei adjuncti.
O astfel de brigada, aflata in camera VAR, are rolul de a revedea imaginile cu fazele controversate, pentru a-l alerta pe arbitrul central, in cazul in care decizia din teren a fost una gresita.
Totodata, in cazul unei decizii de care arbitrul central nu este sigur, acesta poate solicita in orice moment ajutorul VAR pentru a stabili cu exactitate ce s-a intamplat in faza respectiva.
Sunt si momente in care centralul este anuntat in casca de catre colegii din camera VAR despre posibilele erori, iar atunci se va opri jocul pentru verificare.
Daca exista o situatie la limita, atunci arbitrul central face un semn distinctiv, in aer, sub forma unui triunghi si opreste meciul pentru a se consulta cu proba video de la marginea terenului.
Intr-o astfel de situatie, centralul poate accepta direct instructiunile din camera VAR, sau poate solicita chiar el sa revada proba video.
Este foarte important de precizat ca arbitrul central este pe deplin responsabil pentru decizia finala din teren, el avand de fiecare data ultimul cuvant de spus.
Asadar, pentru a urmari un meci video si a observa cu exactitate cum se poate implica VAR in partida, este necesar sa accesezi platformele online de gambling. Afla cat mai multe pareri despre Mr Bit Romania si incearca-ti norocul aici.
Cand a fost infiintat VAR?
In urma numeroaselor testari extinse in competitii majore, VAR-ul a fost introdus pentru prima data in regumanetul acestui sport in anul 2018 de catre IFAB (International Footbal Association Board).
Prima competitie care a folosit VAR a fost Campionatul Mondial de Fotbal din 2018, fiind ceva nou atat pentru arbitri si jucatori, cat si pentru spectatori si telespectatori.
La startul acestei competii au participat 32 de tari din intreaga lume, iar la final doar una a ridicat marele trofeu, aceasta fiind Franta.
VAR-ul a intervenit de-a lungul intregului turneu de mai multe ori, fiind chiar decisiv in multe dintre meciurile acestei competitii.
Ca orice noua tehnologie implementata, VAR-ul a iscat multe controverse. Au fost oameni de fotbal care au ridicat in slavi aceasta inovatie, dar si persoane care au spus ca VAR-ul ia din spectacolul acestui sport prin interventiile repetate.
Totusi, ca o concluzie finala, cand majoritatea a vazut ce impact are asupra corectitudinii unei partide, au fost de acord ca VAR-ul a transformat radical fotbalul in bine.
In ce situatii intervine VAR?
In continuare, iti voi pune la dispozitie situatiile in care tehnologia VAR poate interveni:
- Goluri – la fiecare gol, VAR-ul ajuta arbitrul sa stabileasca daca acesta a fost marcat corect. In cazul in care exista o suspiciune de incalcare a regulamentului, arbitrul central cu ajutorul tehnologiei VAR stabileste daca golul va fi validat sau va fi anulat.
- Penalti-uri – VAR-ul se asigura ca arbitrul a luat decizia corecta in acordarea sau neacordarea unei lovituri de departajare. In ambele cazuri, VAR-ul poate interveni peste arbitrul central, iar acesta cu ajutorul reluarilor video i-a decizia finala.
- Cartonase rosii directe – in aceasta situatie, VAR-ul se asigura ca arbitrul a luat decizia corecta in trimiterea mai devreme a unui jucator la vestiare. In cazul in care arbitrul nu sesizeaza ca unul dintre jucatori trebuie avertizat cu cartonas rosu, VAR-ul il informeaza pe acesta pentru a vedea reluarile din camera video.
- Greseala identificata – in cazul in care arbitrul nu este sigur care jucator trebuie sanctionat, atunci poate cere ajutorul echipei din camera VAR pentru a lua decizia corecta.
Concluzii
Tehnologia VAR continua sa aiba un impact semnificativ asupra acestui sport, reusind sa aduca un plus de corectitudine in deciziile arbitrilor.
Cu toate ca sunt oameni care inca au dubii in privinta acestei inovatii, de-a lungul anilor, VAR a demonstrat contrariul, contribuind decisiv la reducerea erorilor din timpul unei partide.
In concluzie, VAR este un instrument valoros, care ne ajuta sa avem parte de un sport corect si transparent.