Sportivii în scaun rulant din Argeș se pregătesc pentru o nouă competiție de baschet
Prin intermediul proiectului Integrarea în societate a persoanelor cu dizabilități motrice prin activități sportive – Cupa României la baschet în scaun rulant, Clubul Sportiv Comunitar Sibiu sprijină, timp de 7 luni, 28 de persoane cu dizabilități care trăiesc în Sibiu, Cluj, Brașov și Argeș, prin implicarea în antrenamente săptămânale de baschet în scaun rulant. La finalul proiectului, participanții au ocazia să participe la un eveniment sportiv național, Cupa României la baschet în scaun rulant, desfășurat în 2 turnee organizate în decembrie 2022 și martie 2023 la Sibiu.
Primul turneu a avut loc în perioada 9-11 decembrie 2022 la Sala Transilvania din Sibiu. Sportivii în scaun rulant ai Clubului Wheelchair Basketball Argeș se pregătesc acum pentru turneul al doilea, programat în perioada 24-26 martie la Sibiu și se antrenează constant pentru a-și depăși limitele cu fiecare minge aruncată spre coșul de baschet. “Zburătorii” argeșeni se întâlnesc săptămânal și se antrenează pentru a fi în cea mai bună formă.
Se spune că voința învinge neputința, iar aceste cuvinte se aplică perfect sportivilor în scaun rulant, care se dedică întru totul pasiunii lor pentru baschet și ne demonstrează în fiecare zi că, dacă ai o atitudine pozitivă și îmbrățișezi fiecare obstacol și întorsătură de situație, când te uiți în urmă, vei fi surprins cât de departe ai ajuns.
Mai mult decât un exercițiu fizic, baschetul în scaun rulant este pentru sportivii în scaun rulant un mod de viață, un exercițiu de curaj, spirit de echipă, voință, pasiune, determinare, depășire a limitărilor și chiar o lecție de dragoste pentru viață.
Proiectul Integrarea în societate a persoanelor cu dizabilități motrice prin activități sportive – Cupa României la baschet în scaun rulant este derulat de Clubul Sportiv Comunitar Sibiu și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
Despre beneficiarul de finanțare
Clubul Sportiv Comunitar Sibiu s-a născut din dragoste pentru mișcare, pentru un stil de viață activ, sănătos. Acesta a fost înființat în anul 2016, la inițiativa Fundației Comunitare Sibiu și a echipei tehnice de organizare a Maratonului Internațional Sibiu (desfășurat sub denumirea de SemiMaraton Sibiu, la momentul înființării clubului).
Povestea din spatele proiectului de susținere a persoanelor cu dizabilități din Sibiu începe în 2018 când, la inițiativa Fundației Comunitare Sibiu și cu sprijinul Diakoniewerk România, este contactat primul “Zburător” sibian, David Răulea, cu intenția de a aduce cât mai multe persoane cu dizabilități să alerge la Maratonul Internațional Sibiu. De la prima întâlnire cu David, cele două organizații, alături de membri Clubului Sportiv Comunitar Sibiu, încep să gândească sporirea numărului persoanelor cu dizabilități participante la activitățile sportive de tot felul: atletism, baschet, handbal.
Se naște astfel echipa Zburătorilor, a celor care îndrăznesc să se înalțe, deși sunt țintuiți într-un scaun rulant. Baschetul reprezintă o pasiune comună pentru toți cei 8 membri care se întâlnesc de două ori pe săptămână pentru a face sport, sub îndrumarea antrenorului Daniel Troancă, care este și președintele Clubului și omul care insuflă zilnic pasiunea pentru mișcare celor din jur.
Despre Programul În stare de bine
Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.
Despre Kaufland România
Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.
Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.