
Strategia Națională pentru Sport intră în dezbatere publică

Ministerul Sportului a prezentat proiectul documentului strategic final în reuniunea Grupului de lucru interministerial, înainte de a-l pune în dezbatere publică.
Strategia a fost elaborată împreună cu reprezentanți ai Universității Babeș-Bolyai, în urma unui proces de consultare amplu, în care peste 445 de persoane, reprezentând 375 de entități centrale și locale, au avut posibilitatea de a trimite puncte de vedere, se arată într-un comunicat postat pe siteul Ministerului Sportului, detalii aveţi mai jos:
Ministerul Sportului a lansat „Strategia Națională pentru Sport”, proiect care poziționează sportul ca prioritate națională și stabilește viziunea de dezvoltare și direcțiile majore. Documentul a fost prezentat în cadrul Grupului de lucru interministerial și urmează să fie pus în dezbatere publică.
Ședința de la Palatul Victoria, inițiată de ministrul sportului, Eduard Novak și prezidată, în calitate de coordonator al grupului de lucru interministerial, de viceprim-ministrul Kelemen Hunor, a fost onorată de prezența prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă. Alături de aceștia și de reprezentanți ai aparatelor de lucru proprii, au participat reprezentanți ai ministerelor Sportului, Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Educației, Sănătății, Apărării Naționale, Muncii și Solidarității Sociale, precum și ai Comitetul Olimpic și Sportiv Român.
“Elaborarea unei strategii naționale pentru sport reprezintă o oportunitate pentru România, iar nevoia unei astfel de inițiative și a unor obiective clare s-a resimțit acut în ultimii 30 de ani. Strategia Națională pentru Sport se bazează pe trei piloni de dezvoltare: sportul comunitar, sportul în educație și sportul de performanță. Acest proiect a coagulat în jurul său resurse și sprijin atât de la alți parteneri instituționali, cât și din zona academică. Pe această cale le mulțumesc tuturor colegilor din Grupul de lucru interministerial, vicepremierului Kelemen Hunor pentru sprijin, premierului Nicolae Ciucă pentru deschiderea permanentă către sport, dar și reprezentanților de la Universitatea Babeș-Bolyai pentru suport. Ne dorim ca la finalul perioadei de dezbatere publică să avem un document solid, viabil și util, pentru atingerea obiectivelor propuse”, a declarat Eduard Novak, Ministrul Sportului.
Strategia Națională pentru Sport 2022-2032 reprezintă documentul cadru care stabilește viziunea și direcțiile majore de dezvoltare, prin coagularea tuturor eforturilor, resurselor și acțiunilor întreprinse. Procesul de implementare va avea un caracter organic, dinamic și adaptat, în funcție de evoluția mediului extern, precum și a factorilor implicați.
Factorii strategici cheie, respectiv pilonii de dezvoltare ai Strategiei Naționale pentru Sport, sunt: sportul comunitar, sportul în educație și sportul de performanță.
Printre cele 70 de Obiective Strategice pentru Sportul din România, care trebuie implementate în decurs de 10 ani, menționăm:
- Prioritizarea sporturilor olimpice de tradiție, care au adus performanțe României
- Crearea unui sistem sportiv piramidal transparent, predictibil, axat în special pe aceste sporturi prioritare
- Descentralizarea structurilor și bazelor sportive din structurile de stat
- Finanțarea federațiilor prioritare în baza unor strategii pe termen lung, cu obiective finale la Jocuri Olimpice și Paralimpice, dar și cu obiective intermediare
- Crerea unui sistem în care sportivii de perfomanță să se poată antrena în cele mai bune conditii, cu accent pe conceptul de pregătire centralizată controlată, construit în jurul unor centre regionale de excelență sau olimpice (6 de vara și 3 de iarnă), care vor putea funcționa pentru sporturile prioritare si voi fi independente.
- Strategia de infrastructură, care să se axeze tot pe ideea dezvoltării sporturilor prioritare
- Investiții prin programe guvernamentale pentru crearea de noi activități, pentru a da viață bazelor sportive
- Elaborarea sistemul de specializare a antrenorilor, ca parte integrantă în Legea Sportului
- Noua Lege a Sportului, care să vină în sprijinul dezvoltării sporturilor și să asigure stabilitate
- Crearea unui sistem în care foștii sportivi de performanță să aibă prioritate la reîntoarcerea în sistemul sportiv.
Procesul de monitorizare și evaluare a implementării Strategiei Naționale pentru Sport va fi realizat de Unitatea de Management și Implementare (UMI) – structură internă a Ministerului Sportului, care va include reprezentanți ai ministerelor Sportului (rol de coordonare), Educației, Sănătății, ai Comitetului Olimpic și Sportiv Român, federațiilor și cluburilor sportive, autorităților locale, CNFPA, INCS, universităților și facultăților de sport, precum și alți stakeholderi din domeniu.
Sporturile individuale prioritare de interes național, conform Strategiei Naționale pentru Sport 2022-2032, vor fi: canotaj, judo, tenis de masă, lupte, natație și pentatlon modern, scrimă, ciclism, box, kaiac-canoe, atletism, gimnastică, iar cele de echipă: fotbal, baschet, handbal, rugby, volei, polo, hochei pe gheață, oină.
Se urmărește, de asemenea, adoptarea unui Pact Național pentru Sport, sub egida unei coaliții politice și instituționale ample. Acest Pact poate recunoaște rolul major al sportului la nivel național, principii, priorități si obiective strategice ce se urmăresc dincolo de schimbările electorale si politice.
Strategia Națională pentru Sport va fi pusă în dezbatere publică, etapă în care vor putea fi formulate amendamente și propuneri, urmând ca strategia să fie adoptată ulterior prin hotărâre de Guvern.
Data limită pentru primirea de propuneri/observaţii 30 zile.
Grup ţintă
Toate persoanele fizice sau juridice interesate pot transmite propuneri/opinii/sugestii
Documentele pot fi consultate şi la Ministerul Tineretului si Sportului – Str. Vasile Conta, Nr. 16, Sector 2, Bucureşti, România
Elaborarea şi transmiterea propunerilor/observaţiilor/opiniilor
Persoanele sau organizaţiile interesate care transmit în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ vor specifica articolul sau articolele din proiectul de act normativ la care se referă, menţionând data trimiterii şi datele de contact ale expeditorului
Coordonate de contact
Propunerile/opiniile/sugestiile celor interesaţi pot fi transmise prin cel puţin una din următoarele modalităţi:
Prin poştă la adresa Ministerul Tineretului și Sportului – Vasile Conta, Nr. 16, Sector 2, Bucureşti, România
Prin depunere la Registratura Ministerului Tineretului si Sportului – Vasile Conta, Nr. 16, Sector 2, Bucureşti, România
Prin email : strategie@sport.gov.ro