Selectați pagina

Se împlinesc 70 de ani de când se practică oina la Țițești

Se împlinesc 70 de ani de când se practică oina la Țițești

Memorialului de OINĂ ,,Constantin Dumitrescu – soții Maria și Gheorghe Stanciu” un eveniment festiv care va marca 70 de ani de OINĂ practicată în comuna Țițești, județul Argeș, are loc pe 26 Octombrie, cu începere de la ora 9.

La Tițești vor fi prezenți invitați de marcă

Sunt invitați să participe aproximativ 50 de ,,seniori” care au jucat oină în decursul anilor la Școala din Țițești – mai întâi sub coordonarea profesorilor a căror memorie va fi cinstită, cât și sub conducerea altor cadre didactice.

Tradiția jocului de OINĂ este veche în comuna Țițești; în anul 1949 proaspătul absolvent al Școlii Normale din Câmpulung – Constantin Dumitrescu a inițiat pentru prima dată un joc de oină în satul natal, așa cum învățase la Liceul Pedagogic. Treptat jocul de oină a devenit îndrăgit și practicat de toți băieții Școlii Gimnaziale Țițești. În scurt timp echipa a crescut și o parte din jucători au fost selectați de Clubul sportiv ,,Dacia” al Uzinei de la Colibași.
După 1990  au fost câțiva ani mai puțin buni pentru sportul nostru național. Cu toate acestea, Școala de la Țițești și alte câteva localități din Argeș (Davidești, Mărăcineni, Călinești, Băiculești, Topoloveni, Mioveni) au păstrat totuși ,,stindardul” jocului de oină.

S-au implicat în practicarea oinei și pentru menținerea tradiției la Țițești a sportului nostru național după anul 1990: profesoara de educație fizică Steluța Mițaru, profesorul de geografie și director al școlii Mihai Daniel, profesorul de matematică Ioniță Petre, ,,arbitrul” Gigi Stoica (fost elev și aprig susținător al acestei discipline, jucător legitimat la Clubul Sportiv ,,Dinamo”, director Dorobanțu-Dina Roxana (profesor de religie)  și mai tinerii profesori de educație fizică, Zmaranda Răzvan și Crăciun Valeriu.

Potrivit organizatorilor jocul de OINĂ este ,,cartea de vizită” a comunei Țițești , tocmai de aceea constituie o datorie de onoare de a susține și de a promova jocul de oină atât pentru cei care s-au dedicat acestuia, cât și pentru cei care acum învață să arunce la baston.

Programul zilei de 26 Octombrie

9,00 – 9,30 primirea invitaților;

9,30 – 9,45 vizitarea Școlii Gimnaziale ,,I.C. LĂZĂRESCU” ȚIȚEȘTI;

9,45 – dezvelirea panoului și a plăcii și aniversare – 70 de ani de OINĂ la Țițești;

10,00 – 10,15 – Cuvânt de ,,Bun venit!” din partea organizatorilor;

10,15 – 10,45 – acordarea suvenirului și a diplomelor aniversarare;

10,45 – 11,30 – amintiri, impresii din partea ,,seniorilor” despre jocul de oină de-a lungul timpului;

11,30 – 11,40 – program artistic susținut de elevii Școlii Gimnaziale ,,I.C. LĂZĂRESCU” ȚIȚEȘTI;

11,45 – fotografia de grup; cofee break.

12,00 – jocuri demonstrative de oină între echipele de elevi și între elevi și seniori.

 

 

 

Despre autor

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

LIVE GoFM

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

Publicitate

Calendar evenimente sportive

Nu există evenimente viitoare în acest moment.

Publicitate

Publicitate

Argeşul Online

- Argeşul Online

„Sunt șase luni de când am depus jurământul pentru funcția de prefect al Argeșului, perioadă în care am încercat să apăr, cât am putut de bine, interesele argeșenilor. Sunt onorat că am lucrat în slujba dumneavoastră, a cetățenilor și a Guvernului Orban, în momente extrem de dificile, care ne-au pus la grea încercare priceperile, capacitatea […]

- Argeşul Online

În această seară, în mediile politice din judeţ a început să circule vestea conform căreia premierul Ludovic Orban l-ar fi demis pe prefectul de Argeş, Emanuel Soare, la fel ca şi pe subprefectul Adrian Bughiu. Cele două demiteri au, în mod normal, strânsă legătură cu faptul că, de săptămâni bune, judeţul Argeş e în top […]

- Argeşul Online

Unul dintre cei doi subprefecţi ai judeţului Argeş, Adrian Bughiu (membru al partidului ALDE), nu mai este, din această seară, subprefect de Argeş. „Vreau să vă mulțumesc tuturor celor cu care am colaborat din postura avută la Institutia Prefectului Arges! Distinși prieteni, Funcțiile, și în special cele publice nu sunt pe viață! Iată că astăzi […]

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Gazduire web de calitate

gazduire web de calitate

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

    Necessary

    Advertising

    Analytics

    Other

    error: Conţinut protejat :)