Selectați pagina

Larisa Lăcustă: ”Trebuie să îi pregătim cu grijă pe copii pentru performanţă”

Larisa Lăcustă: ”Trebuie să îi pregătim cu grijă pe copii pentru performanţă”

În fiecare zi a săptămânii, copii cu vârste fragede, părinți, bunici, antrenori, copii mai mari sau adolescenți care se visează campioni animă bătrânul bazin olimpic. În ultimii ani, tot mai mulți copii se înscriu la cursurile de înot, natația fiind unul dintre cele mai populare sporturi de practicat de către elevi, la ora actuală. Cu toate acestea, destul de puțini ajung să concureze cu succes la nivel ridicat, motivele fiind multiple.

Una dintre sportivele care au impresionat în bazinele din întreaga lume este Larisa Lăcustă. Multipla campioană naţională, vicecampioană  în 1997 la CM de la Goteborg, având şi alte rezultate importante în carieră, Larisa Lăcustă a luat decizia de a-și înfiinţa propriul club, CS Energic LL, în anul 2004, la scurt timp după ce s-a retras. După ce a experimentat ani buni atât viața din bazin, cât și pe cea cu cronometrul în mână, Larisa este în măsură să ofere câteva sfaturi despre viața de înotător:

Ai făcut performanță ca sportiv, cât de greu este să ajungi să înoți alături de cei mai buni din lume?
Cred că frumuseţea vine din această greutate, în momentul când faci sport de performanţă, ai un target foarte bine stabilit și atunci ăsta e obiectivul principal, să fii cel mai bun, să te bați cu cei mai buni, să obţii rezultate remarcabile.

Merită sacrificiile făcute de un înotător, știindu-se faptul că natația nu este un sport bine remunerat?
– 
Din punctul meu de vedere nu au existat sacrificii, mi-a plăcut foarte mult ceea ce am făcut, nu m-am gândit niciodată că ar fi nişte sacrificii, au fost nişte provocări de a fi tot timpul din ce în ce mai bună.

Ce ar schimba antrenoarea Larisa Lăcustă, acum, la sportiva Larisa Lăcustă?
– 
Nu cred că aş schimba nimic, am ştiut întotdeauna ce vreau, unde vreau să ajung, ce vreau să obţin şi cum să mă opresc.

Ce șanse are înotul românesc să progreseze și ce crezi că îi lipsește în acest moment?
În momentul de faţă sportul şi nataţia trec printr-o perioadă mai dificilă, dar există şi acest schimb de generaţii, sunt copii talentaţi, cu potenţial, cu dinamică de lucru foarte bună, iar cu sprijinul antrenorilor şi al celor care iubesc acest fenomen, aducând ceva pozitiv se pot schimba lucrurile spre o direcţie cât mai bună. Consider că la performanţa juvenilă ar fi ceva probleme (adică la o vârstă foarte mică), lucru care poate fi un impediment pentru juniorat, tineret și seniorat, acolo unde ar trebui să înceapă înalta performanţă. Practic copiii trebuie să crească, altfel vor obosi înainte de a ajunge cu adevărat la performanţă.

Ce părere ai de International Swimming League, care are concursuri doar cu sportivi de top și întreceri între doar patru înotători?
– 
Cred că au vrut să facă un spectacol, cei mai buni sportivi să fie prezenţi, să fie ceva concentrat, într-o singură piscină foarte multă lume, oricum pentru nataţia mondială este cu certitudine ceva nou.

Pe vremea ta, ora exactă în înotul românesc se dădea la Pitești. Acum îi mai avem doar pe Robert Glință și Bogdan Scarlat, dar care reprezintă un club din Capitală. Vine cineva din spate, în Pitești?
 Cum spuneam sunt copii talentaţi, care îşi doresc, care tind spre o calificare la Balcaniadă, CE de juniori sau alte competiţii majore pe plan internaţional. Cu multă determinare, cu multă ambiţie, cred că se poate redresa participarea noastră pe plan internaţional. Eu am încredere în aceşti copii, e important să avem o atitudine pozitivă, ei trebuie încurajaţi, este un factor foarte important.

Ce recomanzi părinților, atunci când vin cu un copil la înot: să facă sport fiindcă e bun la dezvoltare sau să facă performanță, indiferent de sacrificii?
În primul rând ei vin să înveţe să înoate, iar pe parcurs, în funcţie de dorinţa copilului şi a părinţilor, de calităţi şi de ceea ce înţelege el că poate să însemne sportul, putem vedea dacă poate face performanţă sau nu.

Crezi că am putea face şi noi competiţii ceva mai spectaculoase, dacă tot am vorbit mai devreme de modul cum sunt făcute ele peste hotare?
– 
Ar trebui să ne bucurăm mai mult de concursuri, să nu fie ceva ca o dramă, ca o luptă, iar concurenţii să fie crispaţi. Cred că fiecare dintre noi ar putea contribui la această promovare, iar competiţia să devină mai animată, mai veselă, iar înotul să aibă o imagine cât mai bună.

Despre autor

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

LIVE GoFM

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

Publicitate

Calendar evenimente sportive

Nu există evenimente viitoare în acest moment.

Publicitate

Publicitate

Argeşul Online

- Sorin Simion

În cadrul unei conferinţe de presă comune, susţinute azi la sediul Prefecturii judeţului Argeş, de prefectul Emanuel Soare şi de şefa Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, Sorina Honţaru, a fost evocată posibilitatea ca alte patru comune din Argeş să intre în carantină. „… în cursul săptămânii (în curs – n.r.) se va decide dacă se […]

- Argeşul Online

„În această seară, începând cu orele 22, va avea loc a doua etapă a acțiunii de dezinsecție, cu mijloace mecanizate, pentru acoperirea întregului perimetru al municipiului. În intervalul orar 22 – 5, mașinile dotate cu tunuri de pulverizare vapori de substanță pentru dezinsecție, cu o rază de acțiune de până la 50 m, vor circula […]

- Argeşul Online

„În urma apariţiei, în cursul serii de 03 august a.c., în spatiul public, a unor imagini privind două ipostaze în care o minoră a fost agresată, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Pitești s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunilor de loviri sau alte violențe și amenințare.În cauză se desfășoară cercetări pentru identificarea tuturor […]

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Gazduire web de calitate

gazduire web de calitate

error: Conţinut protejat :)