
FC Argeș Volei joacă în acest sezon pe ritmuri de cha-cha! Interviu la dublu cu cele două cubaneze din lot

Views: 0
O vorbă veche spune că sportul unește oamenii, indiferent de rasă, religie sau naționalitate. Și că cei mai importanți ambasadori ai unei țări sunt sportivii ei… Nimic mai adevărat! Indiferent de ramura de sport practicată sau de valoarea sportivului, acesta îți poate vorbi despre țara pe care o reprezintă în termeni pe care nu ți i-ai fi imaginat vreodată fiindcă, înainte de toate, oricărui om de pe acest pământ îi pulsează patriotismul în vene.
De-a lungul anilor au venit în județul Argeș să joace numeroși sportivi străini: americani, brazilieni, sârbi, croați, muntenegreni, sloveni, suedezi, finlandezi, francezi, belgieni… lista este extrem de lungă. Pe cei mai mulți, suporterii i-au adoptat. Pe câțiva dintre ei vi i-am făcut și noi cunoscuți și astfel ați aflat lucruri inedite despre cariera lor, despre viața lor în afara arenei sportive.
De curând, gradul de exotism a explodat pur și simplu la Pitești odată cu venirea voleibalistelor cubaneze Yelennis Diaz și Carmela Massip. Este adevărat, FC Argeș Volei a ieșit oarecum de pe radarul performanței odată cu retrogradarea în Divizia A2, dar, sincer, când a mai avut vreodată ocazia un piteștean să stea față în față cu un reprezentant al unei țări fabuloase prin misterul în care este învăluită legenda acestei țări exotice?
Carmela și Yelennis au fost foarte încântate să se dezvăluie în fața iubitorilor sportului din Argeș, printr-un interviu la dublu acordat Argeș Sport. Carmela s-a născut pe 17 ianuarie 1998, cântărește 65 kilograme și are o înălțime de 181 centimetri. Ea a evoluat la majoritatea loturilor naționale de junioare din Cuba (U18, U20, U23). Carmela Massip a jucat la trei Campionate Mondiale (unul U18 și două U20). Cariera sa profesionistă cuprinde experiențe în Cuba (Sancti Spiritus) și Peru (Tupac Amaru), unde a fost colegă cu Yelennis.
Yelennis are 26 de ani, s-a născut la Villa Clara și măsoară 192 centimetri. În 2009 s-a alăturat echipei naționale, alături de care a a evoluat la diferite evenimente internaționale. În anul 2014, pe lângă participarea la Grand Prix, ea a obținut medalia de bronz U23, la NORCEA Volleyball Confederation. În 2015, Diaz a jucat în cadrul calificărilor la Jocurile Olimpice, pentru ca în 2016 să bifeze prezențe la Cupa Pan Americană. Prima experiență alături de un club profesionist s-a consemnat în sezonul 2019/20, alături de Tupac Amaru, în Peru.
1. Știți, noi, românii, întotdeauna am considerat Cuba ca fiind o țară exotică, cu Cadillacuri vechi și bărbați fumând trabucuri… Cât este de adevărat? Cu ce altceva mai poate fi Cuba cunoscută în lume?
Carmella Massip – Cuba este fără îndoială o țară exotică, așa cum bine ați spus, cu mașini vechi, trabucuri bune, rom cubanez, plaje și femei frumoase, toate acestea sunt imagini ale țării mele. Dar nu sunt singurele lucruri care înfrumusețează insula, ci și tradițiile, căldura și fericirea locuitorilor. De asemenea, Cuba este recunoscută în lume pentru rezultatele ei în sport, cum ar fi spectaculoasele „Las Morenas Del Caribe” (n.r. – cum este cunoscută echipa feminină de volei, triplă campioană olimpică în 1992, 1996 și 2000), Javier Sotomayor, deținătorul recordului mondial la săritura în înălțime încă din 1988 și, mai recent, Mijaín López, cvadruplu campion olimpic la lupte greco-romane. Muzica și dansul sunt parte a tradiției noastre, avem adevărate icoane muzicale precum Bola de Nieve, Benny Moré sau Rita Montaner, iar în dans incomparabila primă balerină Assoluta Alicia Alonso. Educația și medicina sunt semne ale solidarității cu alte țări ale lumii, profesioniștii noștri mergând în cele mai ascunse colțuri ale planetei pentru a-și oferi cunoștințele. Toate acestea sunt parte a istoriei noastre, alături de cea mai reprezentativă, Revoluția Cubaneză, cea care a dat direcția țării inspirându-se din ideile și concepțiile lui José Martí, Che și Fidel Castro.
Yelennis Diaz – Cuba este o insulă tropicală din arhipelagul Caraibelor, cu mulți poli turistici, vizitată de numeroși străini în fiecare an. Are o mare tradiție în producția de tutun, cu arhicunoscutele branduri La Cohiba, Romeo și Julieta, Montecristo, El lancero de Cohiba, Esplendido de Cohiba și Robusto de Cohiba. Sunt turiști care vin special pentru a se bucura de acest foarte bun tutun cubanez. Cuba are numeroase zone turistice atractive, începând cu Valea Viañales din Pinar del Rio, Capitolul din Havana, Morro Cabaña, orașul vechi Havana, Matanzas, plajele din Varadero, Los Cayos Santa María și multe altele de o frumusețe deosebită. De asemenea, are o tradiție în cultură. Este leagănul unor importante genuri muzicale precum dansurile son, bolero, mambo, chacha, rumba, salsa și multe altele, cu artiști recunoscuți internațional. E o țară cu o istorie grozavă!
2. Cum ați început să jucați volei?
Carmella Massip – Ei, bine, eu am început să practic voleiul în clasa a 5-a, împotriva voinței tatălui meu dar cu sprijinul unchilor mei. Sincer, ei mă duseseră să dau probe la gimnastică ritmică, dar am ratat conștient probele pentru că deja fusesem captivată de alt sport: voleiul. După ce am părăsit gimnastica, m-au întrebat dacă vreau la alt sport, fiindcă vedeau că îmi place să alerg, să fac exerciții, iar la școală materia mea preferată era Educația Fizică. Și am răspuns repede: „Volei”! Apoi l-am întâlnit pe Sergio Silvio Santana, primul meu antrenor, căruia îi sunt infinit recunoscătoare. Din păcate s-a stins în al doilea meu an ca jucătoare, dar îi port cu mine învățăturile. Deci aici a început povestea Carmelei în acest minunat sport.
Yelennis Diaz – Am început să joc volei la vârsta de 10 ani și de la început am putut conta pe sprijinul părinților mei și restului familiei. Primii mei antrenori au fost profesorii Milagros și Pepe, apoi în următorul an am început să studiez la Școala Sportivă din Villa Clara, din localitatea mea. Trei ani mai târziu am fost selecționată la Școala Națională de Volei din Havana. Aici am participat la multe competiții naționale și internaționale, până în 2018. Cuba are o mare tradiție în multe sporturi, dar în principal, în voleiul feminin. Este foarte cunoscută naționala noastră, supranumită „Spectaculoasele Morenas din Caraibe”, pentru câștigarea a trei medalii olimpice de aur și una de bronz, dar și pentru numeroase alte rezultate pe plan mondial.
3. Cât de diferită este România față de Cuba? A fost greu pentru voi să vă adaptați aici?
Carmela Massip – România și Cuba sunt, evident, țări diferite în ceea ce privește cultura, tradițiile, poziția geografică și altele… Dar nu a fost atât de dificil să mă adaptez, cel puțin nu atât cât mă așteptam. A fost un mic șoc cu fusul orar, fiind o diferență de 7 ore, și cu vremea, ținând cont că în Cuba cea mai scăzută temperatură este de 12-16 grade Celsius. Pe de altă parte, aș vrea să mulțumesc stafului echipei pentru bunătatea și răbdarea de care au dat dovadă astfel încât adaptarea mea să nu fie stresantă, ba din contră, m-au ajutat să mă simt confortabil și le sunt recunoscătoare pentru asta.
Yelennis Diaz – În primul rând, Cuba este țara noastră de baștină și România este țara care ne-a primit și ne-a oferit această oportunitate în sport. Cea mai mare diferență este cea climatică, așa cum am spus, țara mea are climă tropicală, dar sunt și diferențe de limbă, în primele zile mi-a fost greu să mă adaptez.
4. Știm că ați jucat împreună în Peru. Cât de greu a fost să acceptați o ofertă dintr-o țară atât de diferită de Peru și Cuba?
Carmela Massip – Da, am jucat în Peru la Tupac Amaru. Însă în momentul în care am aflat că există posibilitatea de a juca în România, m-am simțit entuziasmată. Nu consider că a fost o decizie dificilă deoarece, în ciuda distanței și a limbii, este fără îndoială o oportunitate de a mă dezvolta și de a îmi deschide alte orizonturi. Experiența este cu atât mai plăcută cu cât am susținerea familiei, ceea ce este foarte important pentru mine.
Yelennis Diaz – A fost un pic greu să iau această decizie, dar am știut că este o bună oportunitate de a crește în acest sport. De fapt, vreau să îi mulțumesc Carmelei pentru că m-a ales să îi fiu alături încă un sezon ca coechipieră, dar și prietenilor, antrenorilor și familiei mele din Cuba care întotdeauna m-au susținut ca să pot fi astăzi unde sunt.
5. Vă place orașul Pitești? Cum sunt colegele voastre de la FC Argeș?
Carmela Massip – Pitești pare a fi a foarte frumos, liniștit și sigur oraș, trei aspecte care sunt fundamentale și care îmi amintesc de Cuba. Nu am vizitat prea mult până acum, dar când antrenamentele și meciurile îmi vor permite, o voi face. Mă simt foarte bine în sânul echipei, alături de fete și de staful tehnic, consider că sunt profesioniști, ceea ce mă face să mă simt confortabil și să mă dedic lor.
Yelennis Diaz – Orașul Pitești este foarte frumos, îmi plac florile, străzile și parcurile. Atât antrenorii, cât și colegele, au făcut absolut totul încă de când am ajuns aici să ne simțim ca o familie, asigurându-se că nu ne lipsește nimic. Ne înțelegem foarte bine.
6. Unde vă vedeți peste 5 ani, atât în sport cât și în viața particulară?
Carmela Massip – Ei bine, viața mea privată este strict legată de rigorile și disciplina sportului căruia m-am dedicat. Plănuiesc să mă străduiesc în fiecare zi să reușesc, în decurs de 5 ani, să continui să joc volei la cel mai înalt nivel. Vreau să termin facultatea și să mă specializez în kinetoterapie, acesta este un alt vis al meu.
Yelennis Diaz – Și peste 5 ani vreau să continui să joc volei, sper să fiu sănătoasă ca să continui să practic acest sport. Vreau să îmi iau specializarea în Educația Fizică și să absolv Facultatea.