Selectați Pagina

Cum influențează practicarea sportului de performanță motivația și spiritul de competiție?

Cum influențează practicarea sportului de performanță motivația și spiritul de competiție?
Distribuiţi ştirea!

Începând de astăzi vom include pe siteul nostru şi articole semnate de Bianca Răduţă, fostă înotătoare de performanţă la CSM Piteşti precum şi la un club din Marea Britanie. Bianca este absolventă de masterat în Psihologia Sportului și a Educației Fizice, din cadrul Universității John Moores din Liverpool şi îi dorim succes şi în această nouă ipostază !

Practicarea unui sport de performanță înseamnă mai mult decât distracție, joacă sau sănătate. Atunci când copiii sunt implicați în practicarea unui sport la nivel de performanță, alte variabile importante contribuie la atingerea performațelor, cum ar fi perseverența în antrenament, concentrarea, disciplină, loialitatea sau competitivitatea.

Pentru tineri, sportul este un mijloc de bunăstare fizică și emoțională, prin care se dezvoltă abilități puternice de lider, o bună comunicare și organizare pe plan sportiv și social. Însă, când vine vorba de a demonstra cine este cel mai bun și de a câștiga în lupta cu adversarii, sportivul trebuie să stăpânească o excelentă cooperare, concentrare, coordonare și creativitate – toate aceste aspecte demonstrând o demnă capacitate de cunoaștere de sine.

În ultimele două luni și jumătate, toată lumea din comunitatea sportivă a suferit datorită impactului COVID-19. Evenimentele și competițiile sportive de toate nivelurile au fost anulate și facilitățile de antrenament închise, cea mai mare fiind anularea Jocurilor Olimpice de la Tokio. Astfel, sportivii, antrenorii, părinții și părțile interesate s-au luptat pentru a dezvoltă planuri de urgență și adaptare în noile condiții. Alternative creative au luat naștere printre sportivii din toate ramurile, pornind de la clasicul alergat, exerciții fizice în casă cu diverse obiecte avute la dispoziție (de exemplu scări, scaune și sticle de apă pentru a înlocui greutățile) până la înotatul în cadă (înotătorii știu ce spun :D). Au căutat online surse de inspirație care să le ofere diferite opțiuni de antrenament, potrivite intereselor și nevoilor lor. Dar care este motivația din spatele dorinței de a menține și/ sau îmbunătăți condiția fizică necesară pentru o continuă performanța?

1)Motivația
În psihologie, autodeterminarea este un concept important care se referă la capacitatea fiecăruia de a lua alegeri și de a-și gestiona propria viață. Autodeterminarea permite oamenilor să simtă că dețîn controlul asupra alegerilor și vieții lor. De asemenea, are un impact asupra motivației – oamenii se simt mai motivați să ia măsuri atunci când simt că ceea ce fac va avea un efect asupra rezultatului lor.

Aici observăm unul dintre cele mai importante aspecte din sportul de performanță MOTIVAȚIA. În realitate, motivația este foarte apreciată datorită consecințelor sale: Motivația PRODUCE. Teoria autodeterminării cunoaște două tipuri de motivații:

– Motivația extrinsecă sau autonomă, unde oamenii sunt adesea motivați să acționeze prin recompense externe, cum ar fi bani, premii și aclamări;

– Și motivația intrinsecă declanșată de surse interne de motivație, cum ar fi nevoia de a dobândi cunoștințe, independență sau pasiune pentru ceea ce fac.

Pentru a lectura acest articol în întregime vă invităm pe blogul personal

Despre autor

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamă

Urmărește-ne pe Facebook

Reclamă

Reclamă

Reclamă

Reclamă

Case Pariuri Online

Pariuri Sportive online

Reclamă

Case de pariuri online din Romania

Reclamă

Reclamă

Reclamă

Reclamă

Reclamă

Reclamă

Reclamă

Reclamă

Reclamă

Reclamă

Reclamă

Reclamă

RSS Ştiri gonews.ro

Arhivă știri

Categorii

Reclamă