Selectați pagina

Constantin Schumacher: “Oful meu este că nu am jucat mai mult la echipa națională!”

Constantin Schumacher: “Oful meu este că nu am jucat mai mult la echipa națională!”

Constantin Schumacher a venit la vârsta de 17 ani la FC Argeș ca un tânăr junior de mare perspectivă. Născut la Fălticeni, Șumi a prins rădăcini la Pitești și, după terminarea unei cariere de excepție în fotbal, s-a stabilit aici. Asta și pentru că la FC Argeș s-a format ca jucător și ca om, aici a cunoscut primele bucurii în “sportul rege”, a jucat în cupele europene și a dat nasul cu cei mai puternici adversari, înainte de a trece la Rapid și a juca în străinătate în China, Ucraina și Grecia.

La echipa națională a prins o singură selecție, pe vremea când era căpitanul Rapidului. De altfel, marele of al carierei lui este acela că nu a jucat mai mult pentru tricolori, dar oful acesta este general printre componenții marii echipe a lui FC Argeș de la sfârșitul anilor 90. “Vulturii” aveau atunci niște jucători fantastici, dar conjunctura de la Națională, cu fotbaliști formadibili jucând pentru echipe puternice din Europa, nu le-a permis să strângă prea multe convocări: Schumacher – 1, Jean Barbu – 3, Vasile Popa – 1 sau Bogdan Vintilă – 5.

Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la unul dintre cele mai importante meciuri jucate vreodată de Constantin Schumacher, prilej pentru care am pornit un dialog cu fostul mijlocaș al Argeșului și Rapidului. Șumi a jucat pe Anfield Road, terenul actualei campioane a Europei, Liverpool, reușind un rezultat pozitiv (0-0) în fața unei formații deosebit de puternice.

– Anul acesta se împlinesc 20 de ani de când ai jucat cu Rapid pe Anfield Road. Cum a fost atmosfera și ce îți mai amintești de la acel joc?
20 de ani de când am jucat pe Anfield Road, ce atmosferă, ce echipă! Mi-aduc aminte că mai era o oră până la începerea jocului și când am intrat pe stadion să vedem terenul, erau doar vreo 2-3.000 de spectatori, iar noi ne spuneam că nu sunt interesați de meci oamenii de acolo. Dar când am ieșit pe tunel sa înceapă meciul, era full stadionul și a început să cânte “You’ll Never Walk Alone”. Ni s-a făcut pielea de găină! Cred că am alergat în meciul ăla 12 km și nu eram obosit. Ce jucători, Gérard, Owen, incredibil!
– Care a fost cel mai bun adversar pe care l-ai întâlnit în cariera ta?
Adversarul pe care l-am simțit eu cel mai puternic în timpul meciurilor a fost Mărgăritescu, de la Dinamo, dar în perioada aia erau mulți jucători buni, cum ar fi Rădoi…
– Ai o singură selecție la echipa națională, meciul amical cu Croația, de la Timișoara. Crezi că ai fi putut să joci mai mult sub tricolor?
Mda, eram în perioada aia căpitan la Rapid, veneam după un meci la Bistrița unde am marcat din foarfecă și a venit convocarea la echipa națională. Prima oară am crezut că e la mișto, dar pe urmă am aflat din ziare că era adevărat. Ăsta e oful meu, că nu am jucat mai mult la echipa națională! Deja semnasem în China și nu mai aveam ce face, dar cred că dacă mai stăteam, atunci poate prindeam vreo echipă din Europa și nu plecam în China, și poate jucam mai mult la Națională. Dar asta e viața… rămânem cu regretele…
– Apropo de Națională, ce părere ai de actuala echipă, de tânărul selecționer Mirel Rădoi și de piteștenii Adrian Mutu și Nicolae Dică, selecționerul de la Tineret, respectiv secundul de la echipa mare?
Pentru ei (Mutu și Dică) sunt realizări remarcabile că au ajuns la echipele naționale, dar jucătorii argeșeni ca să ajungă să joace acolo trebuie să se impună la echipele de club și, făcând o paranteză, e ceva timp de când niciun jucător nu a fost promovat la echipa mare… E o problemă!
Lotul actual cred că o să rămână același, nu se pot face multe schimbări fiindcă nu prea sunt jucători acum. O mare problemă, o văd eu, este că nu prea avem jucători în Europa, iar cei care sunt, nu prea se impun la echipele de club. Aici e vorba de mentalitate, aici suferim noi.
– Ai antrenat și la echipe de seniori, dar lucrezi și cu copiii. Ce te atrage însă mai mult dintre cele două activități?
Am antrenat la echipele de seniori și sper să o mai fac în curând, am licența Pro și pentru asta am stat 6 ani la școală, pentru a-mi face meseria asta și îmi doresc să pot antrena o echipă unde să îmi pot impune ideile și tactica pe care o doresc. Având și o școală de fotbal, care îmi poarta numele, îmi doresc ca în viitorul apropiat copiii care au trecut pe la noi să văd că se impun la echipa mare a lui FC Argeș. Ar fi un lucru extraordinar, pentru că eu cred că jucătorii români sunt foarte talentați.
– Ești unul dintre fotbaliștii care au marcat istoria lui FC Argeș la finalul anilor 90. Cum a fost perioada petrecută în tricoul alb-violet?
Am petrecut la FC Argeș unii dintre cei mai frumoși ani din fotbal, am jucat în cupele europene, am avut în Domnul Stroe (Dumnezeu să-l ierte) un președinte incredibil și oameni pe lângă echipă care munceau pentru performanță, plus jucători extraordinari care au jucat și au făcut-o cu brio, cum ar fi Jean Barbu, Vasile Popa, Adi Mutu, Vali Năstase, Cornel Cristescu, Bogdan Vintilă, etc… Să vorbesc despre FC Argeș, clubul care m-a format ca jucător, este o mare plăcere.
– Crezi că FC Argeș Dacia din 1998-1999 se putea bate la titlu acum în Liga 1?
Aveam o echipă extraordinară în perioada 98-99, dar nu cred că ne puteam bate la titlu în momentul ăsta, fotbalul este altfel acum, chiar dacă aveam o echipă super.
– Ai veni antrenor la FC Argeș dacă ai fi solicitat în viitor?
Sunt sigur că o să vină vremea să antrenez din nou FC Argeș și sper să realizez lucruri cel puțin la fel de bune pe care le-am făcut ca jucător la această echipă. Până atunci sperăm ca anul acesta echipa să reușească promovarea în Liga 1.
– Cum e viața în carantină, fără fotbal?
Perioada de pandemie a fost foarte dificilă, mai citeam o carte de specialitate (cărțile de psihologie sportivă sunt specialitatea mea), mai făceam curățenie sau mâncare, dar tot timpul orice discuție cu prietenii ducea la fotbal. Sper să ieșim cu bine și să ne putem face meseria.
341

Despre autor

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

Calendar evenimente sportive

  1. FC Argeş – CS Mioveni

    14 iulie/20:00 - 21:45 EEST

Publicitate

Publicitate

Argeşul Online

- Argeşul Online

În Argeș au existat 29 de localități afectate de inundațiile din luna iunie, Instituția Prefectului făcând din timp demersurile pentru obținerea unui sprijin financiar din partea Guvernului. Doar 10 UAT-uri au transmis însă în timp util documentațiile complete, prin care se solicită sprijin financiar pentru refacerea obiectivelor de infrastructură afectate. Acestora li se alătură Regia […]

- Bogdan Dumitru

FC Argeș a reușit să obțină doar un punct în deplasare în fața celor de la Turris Turnu Măgurele. Partida de azi a făcut parte din prima etapă a play-off-ului de promovare în Liga 1. Alb-violeții au jucat în inferioritate numerică aproape o repriză, după ce Panait a văzut direct cartonașul roșu în minutul 48, […]

- Sorin Simion

Meciul de azi, de la Turnu Măgurele, dintre Turris din localitate şi FC Argeş, joc care deschide play-off-ul pentru promovare în Liga I de fotbal, va fi condus la centru de arbitrul Lucian Rusandu, din Sfântu-Gheorghe. Despre dl Rusandu n-am auzit şi n-am citit să spună/scrie cineva, măcar o dată, că ar fi un arbitru […]

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Gazduire web de calitate

gazduire web de calitate

error: Conţinut protejat :)