Selectați pagina

Cardurile de credit și de debit – una dintre modalitățile de stopare a conflictelor la nivel global?

Cardurile de credit și de debit – una dintre modalitățile de stopare a conflictelor la nivel global?
Distribuiţi ştirea!

Cu peste 22,8 miliarde de carduri utilizate la nivel mondial în 2019 și cu o prognoză pozitivă pentru viitor (aproximativ 29,3 miliarde de carduri folosite în 2023), cardurile bancare constituie una dintre cele mai importante modalități de tranzacționare în întreaga lume. Iar importanța lor este dovedită și în ultimele zile.

Astfel, ca urmare a sancțiunilor economice aplicate la nivel internațional împotriva Rusiei, furnizorii celor mai populare metode de plată cu cardul (de la tranzacțiile online în magazine și până la alimentarea și retragerea câștigurilor de pe platformele de casino online), Mastercard și Visa au decis să își suspende activitatea în această țară.

Ce rol joacă un card bancar în viața de zi cu zi la nivel global?

În 2018, numărul cardurilor de credit emise și folosite în Rusia era de 37 de milioane, în timp ce cardurile de debit se cifrau la un număr de 250 de milioane de unități. La nivelul anului 2021, peste 18% dintre ruși dețineau un card de credit în timp ce mare parte dintre salariații și pensionarii din Rusia își încasau venitul pe un card de debit.

Începând cu data de 10 martie, orice plată care implică un card bancar emis în Rusia de Visa și Mastercard nu mai era valabilă. Pentru a contracara această lovitură primită din partea liderilor de pe piața plăților cu cardul, Rusia și-a îndreptat atenția către furnizorul de plăți din China, Union Pay.

Numai că aceasta nu este singura veste legată de Visa și Mastercard (mai ales că aceasta vizează în mod special comunitatea locală din Rusia). Este vorba despre creșterea comisioanelor și taxelor aplicate cardurilor de credite emise de către acești furnizori de plăți, o creștere care vine ca urmare a crizei sanitare din ultimii ani.

În momentul actual, Mastercard și Visa aplică o taxă care reprezintă 1% din valoarea tranzacției cu cardul de credit, dar în unele cazuri (în funcție de banca emitentă), suma poate ajunge și până la 2%. Încă nu se știe care va fi valoarea taxelor aplicate în viitor, o decizie clară în acest sens fiind așteptată să fie luată în cursul următoarelor luni.

Conform statisticilor din 2017, cel mai mare număr de carduri de credit era înregistrat în Canada, unde 82,58% din populația cu vârsta de peste 15 ani. La polul opus se află Turkmenistan, care avea un procent de 0%. Topul țărilor cu un număr ridicat de carduri de credit era completat de Israel (75,02%) și Norvegia (70,5%).

În ceea ce privește cel mai scăzut număr de carduri de credit, pe lângă Turkmenistan, în top se mai află Burma (0,06%) și Maroc (0,19%). România înregistra un procent de 11,72% din populație, clasându-se la mijlocul acestui top.

Cardurile bancare și modul în care influențează evoluția afacerilor

În întreaga lume, 67% dintre micile afaceri folosesc cardurile ca modalitate de creditare a afacerii, dar numai 24% dintre acestea o utilizează ca formă de plată. În ciuda acestui lucru, pentru 2022 se preconizează ca valoarea achizițiilor efectuate cu cardul pentru afacere să ajungă la suma de 686 de miliarde de dolari.

Deținătorii afacerilor pot emite carduri în numele companiei pentru angajații acesteia, aceste instrumente de plată oferindu-le beneficiarilor avantaje sub forma unor recompense care sunt legate de cheltuielile pentru afacere. De asemenea, titularii acestor carduri aplică în numele afacerii și bazându-se pe istoricul de credit al companiei, ceea ce le oferă limite de creditare mai mari.

Astfel, în comparație cu un card de credit personal, beneficiile sunt mult mai mari, atât în termeni de limite de credite (care sunt mici în cazul unui card de credit personal), cât și în privința recompenselor, care se referă la cumpărături, călători și alimentație, atunci când este vorba despre cardul unei persoane.

Visa și Mastercard rămân cei mai puternici furnizori de carduri de credit din lume

Importanța acestor două mari companii este ilustrată de numărul de carduri de credit emise în SUA și în restul statelor lumii. Astfel, în timp ce Visa a emis peste 340 de milioane de carduri de credit în Statele Unite ale Americii, Mastercard figura cu doar 246 de milioane de unități. Situația se schimbă în ceea ce privește restul lumii, acolo unde Visa înregistra 797 de milioane de unități emise, iar Mastercard peste 963 de milioane de carduri de credit.

77% dintre sud-coreeni, 74% dintre suedezi, 70% dintre britanici și 67% dintre francezi preferau ca metodă de plată cardul de credit în ultimii ani. Cât la sută dintre ruși își foloseau cardul de credit la diversele plăți efectuate zilnic? Peste 72%! Prin urmare, mișcarea realizată de brandurile Mastercard și Visa înseamnă o lovitură economică masivă aplicată populației din Rusia, ceea ce poate avea ca efect încetarea invaziei din Ucraina.

 

Despre autor

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Suntem şi pe Facebook

Argeş Sport Special

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Radio deArgeş

Publicitate

Calendarul ştirilor

mai 2022
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arhiva Argeş Sport

RSS Ştiri sportive TVR